jueves, 2 de agosto de 2007

LA INTERVENCIÓ QUE NO VAIG PODER FER EN L’ASSEMBLEA COMARCAL

LA INTERVENCIÓ QUE NO VAIG PODER FER EN L’ASSEMBLEA COMARCAL (LA RIBERA ALTA)
.
Paco Sanz
Membre del Consell Polític d'EUPV
.
Aquest dijous 26 de juliol, la Permanent d’EUPV havia convocat una Assemblea informativa, a Alzira, sobre la crisi del Grup Parlamentari.
Encara que tenia els meus dubtes sobre si anar a una Assemblea convocada per una de les parts en conflicte i amb poques garanties de poder debatre amb serenitat, imparcialitat i arguments vaig decidir anar per tal de donar la meua opinió.
El cas és que no he pogut fer la meua intervenció al ser interromput una parell de vegades per un representant de la direcció i per l’actuació del moderador i Coordinador Comarcal que lluny de demanar silenci i respecte al que havia fet la interrupció em diu que quan parle no utilitze expressions com vet, ja que no eren certes.
En eixes circumstàncies he renunciat a continuar parlant i he abandonat la reunió.
.
I a continuació us faig arribar la intervenció que tenia preparada:
.
"En primer lloc vull deixar clar que no compartisc, ni estic d’acord amb l’actuació de les companyes Mònica Oltra i Mireia Mollà, que crec ha suposat i suposarà un desprestigi important per a l’esquerra transformadora, i sobre tot, per la decepció que suposa per als votants de Compromís pel País Valencià i la mala situació en la que deixa als que confiàvem i continuem confiant en fórmules com la de l’Entesa o el Compromís com alternativa al bipartidisme dominant en la nostra societat.
.
Una vegada dit això tampoc estic d’acord amb les actuacions i formes que des de la direcció actual d’EUPV es venen aplicant des de fa molt de temps al si de l’organització i de manera especial des de la darrera Assemblea de principis de novembre.
A més d’entrar en els aspectes formals i estatutaris com planteja la direcció d’EUPV, jo crec que cal entrar al fons de la situació.
.
Com hem arribat a aquest punt?
.
Com es trenca amb el principi de pluralitat i de consens i es passa a aplicar la dinàmica del "rodillo" a EUPV, de manera similar al "rodillo" que apliquen el PP i el PSOE en molts dels ajuntaments on estem presents?
.
El punt al que hem arribat de trencament té unes causes: la nul·la voluntat o capacitat de la direcció d’EUPV per integrar a les altres sensibilitats existents al si d’EUPV.
.
En la darrera Assemblea la llista de l’actual direcció tragué un 55% dels vots, mentre la candidatura d’Esquerra i País tragué el 29% i la de Projecte Obert el 16%. En la pràctica eixe 55% està governant com si tingués el 100%.
Posaré alguns exemples de greus equivocacions que des de la majoria s’han fet i que han dinamitat els principis de pluralitat i de consens:
- El vet exercit sobre Ramon Cardona i Joan Antoni Oltra, als que no se’ls va donar l’oportunitat, no ja de tornar a repetir com a diputats, sinó de poder optar a presentar la seua candidatura, encara que després no se’ls haguera elegit.
- El tractament donat a Mavi Gonzàlez a la que es desplaça al tercer lloc de la llista de València ciutat per ser crítica.
- La marginació a tots els nivells de la sensibilitat representada per Projecte Obert que representa al 16% de l’organització. Cal recordar que la Coordinadora General veta durant 8 mesos als 2 membres als que aquesta corrent tenia dret en la Permanent, utilitzant l’excusa de la paritat, quan els components de la llista majoritària no complien amb aquesta paritat al ser 6 homes i 3 dones, per no dir de la composició del grup de la Diputació on hi ha un diputat home i dos assessors també homes.
- El tractament donat al diputat provincial Josep Bort, que malgrat ser majoritàriament recolzat pels regidors no és elegit per la direcció per ser crític.
- El repartiment d’assessors o representants en distints organismes com el Consell de Radio Televisió Valenciana o els 2 assessors de la Diputació, en els que hi ha una total absència de pluralitat.
- La representació d’EUPV en la Comissió Política del Compromís, on només esta representada la direcció, és a dir el 55% de l’organització.
.
S’ha arribat per primera vegada en la història d’EUPV a una situació en la que es margina sistemàticament a les minories al si d’EUPV. S’ha consolidat una situació interna de permanent conflicte, d’actuacions en clau numèrica, de guanyadors i perdedors. S’ha consolidat una dinàmica de majories contra minories, dinàmica en la qual qui té un vot més ni dialoga ni escolta. S’han abandonat principis com el debat ideològic, la recerca del consens, el respecte a la pluralitat i el dret de les minories. Una dinàmica destructiva que ens ha conduït a la situació en la que ara estem.
.
En aquesta situació la direcció d’EUPV i la seua Coordinadora en lloc de mediar, de cercar solucions integradores, de dialogar, han imposat una i altra vegada la força de la majoria. En eixa dinàmica és molt difícil continuar. O es dona un canvi radical que busque solucions polítiques on tots i totes puguem sentir-nos a gust o estem comdemnats a la desintegració, a la marginalitat i al fracàs, com ja s’ha vist en alguns llocs en les passades eleccions.
.
EUPV no té sentit sense la pluralitat. En la crisi que es va tindre quan una part important de l’organització es va anar a Nova Esquerra i després al PSOE, foren tres persones les que simbolitzaren la nova EUPV que continuava: Pasqual Mollà, Joan Ribó i Glòria Marcos. Ara dos d’eixes persones estan marginades al si d’EUPV.
.
EUPV té sentit amb Esquerra i País, amb el PCPV, amb Projecte Obert, i amb altres sensibilitats. La pluralitat i la diversitat són l’essència de l’organització.
.
Cal canviar les actituds, cal renovar les idees i els mètodes, amb persones noves, amb una nova direcció que en lloc de separar, il·lusione i sàpiga unir. Noves formes de fer política i renovació del discurs i de les idees.
.
Podrem aplicar mesures sancionadores, expulsions, plaços de 72 hores, però no anem a resoldre el conflicte amb aquesta espiral. Cal parar per a pensar i buscar fórmules de diàleg i de consens.
.
Aquesta crida, que estic segur és compartida per molts dels que no estan ara ací, companys i companyes d’altres col·lectius, és la que vull fer a la direcció d’EUPV en consonància amb les manifestacions de Gaspar Llamazares i de IU federal."