martes, 24 de julio de 2007

L´esquerra ha mort, visca l´esquerra!

JESÚS PUIG, Levante-EMV, 24/07/2007
.
Quan moria el rei de França, la màxima «El rei ha mort, visca el rei!» expressava la continuïtat monàrquica. Vistes les peripècies que travessen Compromís pel País Valencià i PSPV, a tots dos se´ls pot aplicar amb precisió la primera part de la locució. Els de Compromís reuneixen tots els requisits per participar en una edició de Gran Hermano: Estan mata´m o et mataré i tenen nominats per abandonar la casa. Quant als socialistes, s´han acomodat en l´oposició i guarden les aparences com les famílies vingudes a menys, en mantindre com a líder un col·leccionista de derrotes electorals. Ai, mareta, quin panorama! Que agre ho tenim els qui, com jo, solem votar per exclusió!
.
Com que Compromís no estaria a les Corts si no hagués formalitzat la coalició, i com que no estarà al Congrés si no la reitera, caldria enviar els actuals líders al museu dels despropòsits i reeditar l´aliança amb noves cares. Ja sé que no ho faran perquè hi ha dirigents més preocupats de perdre llurs posicions de privilegi que d´assajar fórmules imaginatives que puguen restar-los poder. I si no, mireu el PSPV. Celebren un comitè nacional i surten amb l´excusa de sempre: l´important són les idees i no les persones. Cras error. Entre el factor humà i la variable idees hi ha la mateixa relació analògica que entre causa i efecte en la representació clàssica del determinisme lineal. Les persones són la causa, les idees són els efectes. Seria més còmode postular la reversibilitat d´aquest sistema; però no puc, honradament, establir l´assumpció tranquil·litzadora que és possible assolir els mateixos efectes sense variar la causa que els origina.
.
Altres temps demanden altres cares. Apostar per delfins del lermisme, ciscarisme i altres monstres en isme, seria tant -seguint Mc Gregor- com tirar el mateix vi malmès en odres nous; malgrat l´engany de l´envàs, el gust continuaria sent tan detestable com abans. I si d´humans és errar, d´imbècils és reincidir. L´antiga esquerra ha mort, llarga vida a la nova esquerra! (esperem).