martes, 9 de octubre de 2007

Carta de Joan Ribó a Marga Sanz

Me´n vaig

Carta oberta a la Secretària General del Partit Comunista del País Valencià, Marga Sanz

Venvolguda companya: T'escric aquestes línies per a comunicar-te la meua decisió de donar-me de baixa del Partit Comunista. El fet d'haver estat militant en ell de forma ininterrompuda durant més de trenta anys, la importància d'aquesta decisió per a mi i haver estat secretari general d'aquesta organització durant uns anys, em fan dirigir-te aquesta carta i fer-la pública en els mitjans de comunicació per a intentar explicar els motius d'aquesta decisió.

Vaig entrar en el PC quan era ja no era un estudiant, treballava com a professor de la Universitat Politècnica. Vaig prendre la decisió després de sentir per Ràdio París la constitució de la Junta Democràtica. Medití prou la decisió. Tenia clar que el PC era l'eina més eficaç per a acabar amb el franquisme però dubtava de la voluntat democràtica d'aquest partit. Rosa Luxemburg em va ensenyar que la llibertat sempre és un element fonamental i bàsic. Havia llegit molt de la manca de llibertat en la URSS i això suposava un fre objectiu per a mi. Per açò l'eurocomunisme em va semblar il·lusionant i per açò també em sentí sempre molt allunyat del PCPE, partit en el que tu militares durant molts anys. La creació d'Esquerra Unida va ser un altre moment decisiu pel que he treballat des de la seua constitució amb tota les meues forces dedicant-li moltes hores i dies de la meua vida personal.

Avui em baixe del tren del PC. La gota que ha colmat el got respecte als meus dubtes de romandre en ell té a veure amb una decisió del PCE i també teua: La presentació com a candidata a la Presidència del govern d'Espanya. Evidentment, el PCE té tot el dret a presentar-te com a candidata en IU. Però em permetràs que et diga que ho trobe un indicador de la seua mala pràctica política. Jo entendria que persones conegudes i amb experiència política com Paco Frutos o Felipe Alcaraz es presentaren. També podria entendre que una persona jove s'arriscara a presentar-se en una candidatura amb caràcter més alternatiu. No puc entendre la teua presentació més que en clau de la lluita interna del PCE en IU menyspreant els efectes que puga tenir en els resultats electorals d'Izquierda Unida. Crec que una persona que es presenta al càrrec més important que es pot votar, de moment, en Espanya ha de tenir un mínim d'experiència pública. Per no ser, no has estat ni regidora d'un municipi xicotet. No s'ha de ser un especialista electoral per saber que mai Izquierda Unida podria, amb els seus recursos, superar el handicap de presentar a una persona desconeguda políticament. Amb tots els respectes a la teua persona però ¿No creus que en el mateix fet de presentar-te hi ha un cert menyspreu al mateix sistema democràtic A mi sí m'ho pareix i no vull compartir-ho.

Però això no és més que la gota que omple el got. Visc i patisc des de fa temps la confrontació sistemàtica del PCE amb l'actual direcció d'IU. Visc i patisc la política d'exclusió, de trencament del consens i de marginació de tot allò que no està d'acord amb la posició majoritària en Esquerra Unida i de la què el PCPV és corresponsable. Ja m'he cansat. Ja no vull que ningú em puga dir que també en soc responsable. Senzillament me'n vaig.

Me'n vaig també perquè crec que el PC no solament ha perdut la capacitat de transformar la societat en un sentit emancipador sinó que també ha perdut, fins i tot, la capacitat d'analitzar la mateixa d'una forma adequada. L'únic que preocupa és ser un grup de pressió eficaç a l'interior d'Esquerra Unida i d'Izquierda Unida. La resta, fins i tot obtenir uns bons resultats electorals, no preocupa en absolut.

Lamente amb aquesta decisió allunyar-me de persones entranyables i lluitadores incansables per la millora de les condicions de vida dels valencians amb els que he compartit moltes hores i il·lusions. Però, com que no sóc d'aquelles persones que se'n van a casa, quan demà ens trobem en el treball polític o social estic segur podrem continuar dialogant respecte als problemes de l'esquerra i treballant colze a colze per la millora del nostre País.

Et saluda
JOAN Ribó

El ex secretario del PCPV Joan Ribó deja el partido tras más de 30 años de militancia

Levante-EMV, 09/10/2007

Joan Ribó, ex secretario general del PCPV y ex coordinador general de Esquerra Unida del País Valencià, dirigió ayer una carta a la secretaria general del partido, Marga Sanz, en la que le comunica su baja. Como dice Ribó en la misiva, que se publica íntegra bajo estas líneas, la gota que ha colmado el vaso de sus dudas sobre continuar o no en el PCE ha sido la decisión de Marga Sanz de disputar al coordinador general de Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, la candidatura a la presidencia del Gobierno. M. M., Valencia
«Vivo y sufro -dice Ribó en la carta- desde hace tiempo la política de exclusión, de ruptura del consenso y de marginación de todo aquello que no está de acuerdo con la posición mayoritaria en Esquerra Unida y de la que el PCPV es corresponsable. Ya me he cansado. Ya no quiero que nadie me pueda decir que también soy responsable. Sencillamente me voy».
En declaraciones a Levante-EMV, Ribó manifestaba ayer al explicar su decisión: «El partido comunista ha dejado de ser un partido como tal y se ha convertido en un grupo de presión. Ahora ya no soy comunista, pero soy 'rojo' y no me voy a casa».
Ribó, que es responsable de Medio Ambiente en Esquerra Unida, precisa: «En el siglo XXI no se puede hablar de ninguna trasnformación social sin hablar de sostenibilidad, y últimamente ese tema ha estado totalmente olvidado por el PCPV». En cuanto al apelativo de «comunista», con el que ya claramente no se identifica, prefiere cambiarlo por el de «ecosocialista».
Una larga ejecutoria
Ribó se afilió al Partit Comunista del País Valencià allá por el año 1975, cuando la constitución de la Junta Democrática. Fue primero responsable de la ciudad de Valencia en el partido y después secretario general del PCPV entre 1993 y 1997. De 1995 a 2007 ha sido diputado en las Corts Valencianes. De 1997 a 2003 fue coordinador general de Esquerra Unida del País Valencià y entre 1999 y 2007, portavoz del grupo parlamentario. En la actual legislatura no se presentó a las elecciones y se reincorporó a su plaza de profesor en el Instituto de Enseñanzxa Secundaria La Garrigosa de Meliana.
La salida de Ribó del PCPV se inscribe en el marco de la crisis que aqueja a Esquerra Unida, cuya dirección expulsó recientemente a las diputadas Mònica Oltra (actual síndica del grupo de Compromís en las Corts) y Mireia Mollà, ambas de la corriente nacionalista Esquerra i País.