lunes, 6 de agosto de 2007

La destitució de Glòria Marcos pot comportar l'expulsió de les dues diputades d'EiP

PUGNA A IU

La confrontació al si de la coalició afecta també la cursa pel poder entre Llamazares i Frutos

Classificat com a: Notícies — Pau @ 9:35 am

Notícia publicada al diari AVUI 6 d’agost del 2007
País Valencià
Compromís

Part de la societat civil valenciana que en el seu dia va clamar per la creació de la coalició preelectoral Compromís pel País Valencià (integrada per Esquerra Unida, Bloc Nacionalista Valencià, els Verds i Izquierda Republicana) observa ara atònita com en només un mes de trajectòria com a grup parlamentari ha saltat abruptament pels aires.

La pugna pel tercer espai que a la majoria de comunitats autònomes han ocupat partits nacionalistes a costa d’Izquierda Unida ja feia preveure que s’aproximava una legislatura tensa entre les dues formacions majoritàries de la coalició. No obstant això, tot i que el Bloc n’ha estat el còmplice necessari, la batalla que s’ha lliurat aquestes setmanes al si del Compromís i que ha acabat amb la destitució de Glòria Marcos com a portaveu parlamentària ha estat més una lluita entre corrents d’EU pel control del partit que no per la consolidació d’un espai polític que sembla cada cop més lluny.

La contesa tot apunta que prosseguirà el 15 de setembre, data en què la direcció d’EU té previst expulsar del partit les dues diputades del corrent crític Esquerra i País, Mònica Oltra i Mireia Mollà, per haver acordat amb els dos diputats del Bloc la destitució de la coordinadora general d’EU, Glòria Marcos, com a portaveu del grup a les Corts Valencianes. La direcció d’EU pretén irritar, segons algunes veus, la resta de membres del corrent nacionalista EiP que representa aproximadament un 30% d’EU perquè acabin abandonant la formació.

Així, segons les mateixes fonts, el sector que dirigeix EUPV -el Partit Comunista més un grup d’independents en què s’enclava Marcos i representa el 55% del total- podria tenir més delegats al congrés federal d’IU després de les eleccions generals i decantar el vot cap al secretari general del PCE, Francisco Frutos, com a coordinador general d’IU, en lloc de Gaspar Llamazares.

Preveient aquesta possible sortida del sector d’EiP, el PCPV està organitzant reunions comarcals amb militants no clarament decantats per tal que no segueixin l’estela del corrent nacionalista i facin costat al PCPV.
EiP ja va anunciar fa unes setmanes que cap a la meitat d’octubre es constituiran en un partit polític anomenat Iniciativa del Poble Valencià. Mònica Oltra, no obstant, assegurava que això no significa una escissió d’EU sinó que es tracta d’assolir “un instrument per estar-hi en igualtat de condicions amb el PCE”.

Des de Projecte Obert, un corrent que representa aproximadament el 16% dins EU, el seu líder, l’exportaveu d’EU a les Corts Valencianes, Joan Ribó, demanava calma i diàleg al PCPV, que no expulsin ningú i que no trenquin EU ni el Compromís. Segons Ribó, “la mala gestió de Glòria Marcos i l’actitud del PCPV de voler aclaparar tots els càrrecs d’EU ha estat la causa directa de la crisi”. No obstant això, Ribó considera que ara que ja hi ha Mònica Oltra com a portaveu cal reconduir la situació.

Batalla també pel Congrés

Queda per veure què farà Projecte Obert si, a més d’expulsar les diputades d’EiP, la majoria d’EU s’oposa que la diputada a Madrid Isaura Navarro, del corrent de Ribó, repeteixi com a candidata per València a les generals, en benefici de Marga Sanz, secretària general del PCPV, que es va quedar a les portes d’entrar a les Corts Valencianes. D’haver-hi entrat, el Bloc i EiP no haurien tingut la majoria suficient per destituir una Glòria Marcos que, segons assegura el líder del Bloc, Enric Morera, “pretenia tutelar el grup parlamentari des del PCPV com si fos una extensió d’EU i prenent decisions unilaterals”. Per part seva, Glòria Marcos denuncia que s’hagin incomplert els acords del Compromís. A més, critica que “majories conjunturals com la del grup parlamentari s’aprofitin per trencar organitzacions polítiques”, ja que al seu parer, “aquest és l’únic objectiu del Bloc”.

La divisió d’EU pot tenir conseqüències nefastes per a la mateixa IU ja que només compta amb els dos diputats de Catalunya, els dos de Madrid i el de València i en cas de perdre’n podria fins i tot quedar-se sense grup parlamentari i anar al grup Mixt del Congrés.

¿FRAU ELECTORAL?

Després dels dies de major controvèrsia en la crisi del grup parlamentàri de Compromís i una vegada efectuat el canvi de portanveu, convé fer alguna reflexió sobre uns esdeveniments que resulten interessants en l'evolució de les democràcies occidentals i en la relació entre la participació política i el sistema de partits.

El Compromís i l'espai a l'esquerra del PSOE, en general, és un microcosmos en el que es poden vore amb una certa claredat alguns fenòmens que, pot ser, indiquen per on poden evolucionar alguns aspectes de l'actual participació política de la ciutadania que realment està informada i manifesta un nivell important de seguiment de la vida política de les nostres societats.

Cara a les eleccions de maig s'havien manifestat en el grup més important de Compromís (EU) dues propostes de presentació davant l'electorat: la de l'ampla coalició defensada pels sectors minoritàris (45%) i la del reforçament del perfil pròpi o refundació comunista (55%) i finalment l'opció que es va adoptar va ser la d'acceptar l'acord en les autonòmiques i intentar compensar-lo en les municipals amb unes candidatures en solitari a les grans ciutats o capçaleres de comarca.

Els resultats electorals han segut aclaparadors i els electors han deixat fora de les institucions les candidatures no unitàries i dintre a les de la coalició amb un missatge nítid i contundent que, malgrat tot, no ha rebut cap altra resposta de la direcció d'aquest partit que la rinya o el menyspreu.

Les responsabilitats polítiques que sempre es demanen han segut inexistents en aquesta ocasió i encara s'ha volgut que l'estratègia perdedora ocupara els espais institucionals obtinguts amb l'altra opció. Això si és un frau electoral d'ampla dimensió.

La postura crítica de la majoria del grup parlamentari no és més que el resultat de la fidelitat als posicionaments polítics als que l'electorat ha donat suport i un acte de respecte a la ciutadania i a la seua voluntat lliurement expressada.

La participació política és cada vegada més complicada en les democràcies occidentals i l'electorat informat dona, amb les seues decisions, missatges que han de ser escollits per les forces que els volen representar. En cas contrari la “raó del partit” no te cap sentit

Juli Antón

Tècnic d'animació sociocultural.