martes, 9 de octubre de 2007

Carta de Joan Ribó a Marga Sanz

Me´n vaig

Carta oberta a la Secretària General del Partit Comunista del País Valencià, Marga Sanz

Venvolguda companya: T'escric aquestes línies per a comunicar-te la meua decisió de donar-me de baixa del Partit Comunista. El fet d'haver estat militant en ell de forma ininterrompuda durant més de trenta anys, la importància d'aquesta decisió per a mi i haver estat secretari general d'aquesta organització durant uns anys, em fan dirigir-te aquesta carta i fer-la pública en els mitjans de comunicació per a intentar explicar els motius d'aquesta decisió.

Vaig entrar en el PC quan era ja no era un estudiant, treballava com a professor de la Universitat Politècnica. Vaig prendre la decisió després de sentir per Ràdio París la constitució de la Junta Democràtica. Medití prou la decisió. Tenia clar que el PC era l'eina més eficaç per a acabar amb el franquisme però dubtava de la voluntat democràtica d'aquest partit. Rosa Luxemburg em va ensenyar que la llibertat sempre és un element fonamental i bàsic. Havia llegit molt de la manca de llibertat en la URSS i això suposava un fre objectiu per a mi. Per açò l'eurocomunisme em va semblar il·lusionant i per açò també em sentí sempre molt allunyat del PCPE, partit en el que tu militares durant molts anys. La creació d'Esquerra Unida va ser un altre moment decisiu pel que he treballat des de la seua constitució amb tota les meues forces dedicant-li moltes hores i dies de la meua vida personal.

Avui em baixe del tren del PC. La gota que ha colmat el got respecte als meus dubtes de romandre en ell té a veure amb una decisió del PCE i també teua: La presentació com a candidata a la Presidència del govern d'Espanya. Evidentment, el PCE té tot el dret a presentar-te com a candidata en IU. Però em permetràs que et diga que ho trobe un indicador de la seua mala pràctica política. Jo entendria que persones conegudes i amb experiència política com Paco Frutos o Felipe Alcaraz es presentaren. També podria entendre que una persona jove s'arriscara a presentar-se en una candidatura amb caràcter més alternatiu. No puc entendre la teua presentació més que en clau de la lluita interna del PCE en IU menyspreant els efectes que puga tenir en els resultats electorals d'Izquierda Unida. Crec que una persona que es presenta al càrrec més important que es pot votar, de moment, en Espanya ha de tenir un mínim d'experiència pública. Per no ser, no has estat ni regidora d'un municipi xicotet. No s'ha de ser un especialista electoral per saber que mai Izquierda Unida podria, amb els seus recursos, superar el handicap de presentar a una persona desconeguda políticament. Amb tots els respectes a la teua persona però ¿No creus que en el mateix fet de presentar-te hi ha un cert menyspreu al mateix sistema democràtic A mi sí m'ho pareix i no vull compartir-ho.

Però això no és més que la gota que omple el got. Visc i patisc des de fa temps la confrontació sistemàtica del PCE amb l'actual direcció d'IU. Visc i patisc la política d'exclusió, de trencament del consens i de marginació de tot allò que no està d'acord amb la posició majoritària en Esquerra Unida i de la què el PCPV és corresponsable. Ja m'he cansat. Ja no vull que ningú em puga dir que també en soc responsable. Senzillament me'n vaig.

Me'n vaig també perquè crec que el PC no solament ha perdut la capacitat de transformar la societat en un sentit emancipador sinó que també ha perdut, fins i tot, la capacitat d'analitzar la mateixa d'una forma adequada. L'únic que preocupa és ser un grup de pressió eficaç a l'interior d'Esquerra Unida i d'Izquierda Unida. La resta, fins i tot obtenir uns bons resultats electorals, no preocupa en absolut.

Lamente amb aquesta decisió allunyar-me de persones entranyables i lluitadores incansables per la millora de les condicions de vida dels valencians amb els que he compartit moltes hores i il·lusions. Però, com que no sóc d'aquelles persones que se'n van a casa, quan demà ens trobem en el treball polític o social estic segur podrem continuar dialogant respecte als problemes de l'esquerra i treballant colze a colze per la millora del nostre País.

Et saluda
JOAN Ribó

No hay comentarios: