domingo, 22 de julio de 2007

Intervenció de J. Bort en nom de PO al Consell Polític del 21 de juliol

Companys, companyes....
Projecte Obert va nàixer fa més d’un any perquè al si d’EUPV som moltes les persones que estàvem contemplant amb seriosa preocupació l’enfrontament sistemàtic entre dos grans sectors de la nostra organització.
Representem una idea que ve de molt lluny dins la nostra organització: Pensàvem i pensem que aquest enfrontament etern que s’evidència a cada pas comporta una greu pèrdua d’energies i, també, el pas a segon pla dels objectius polítics comuns.
Mentre nosaltres malbaratem energies, esforços i il·lusions en la lluita interna, el govern del PP continua fent el seu treball i la societat civil i els moviments socials ens giren cada volta més l’esquena, perquè deixem de ser vàlids com instrument de canvi i transformació de la realitat.
Hem intentat sempre diferenciar què és un projecte de l’esquerra del que representa la dreta. Incloses les formes més dretanes que hi ha a la nostra organització.
La conclusió de la darrera Assemblea no va servir per superar eixe enfrontament. Molt al contrari hem vist com la situació s’ha agreujat.
S’ha consolidat una situació interna de permanent conflicte, d’actuacions en clau numèrica, de guanyadors i perdedors... S’ha consolidat una dinàmica de majories contra minories, dinàmica en la qual qui té un vot més ni dialoga ni escolta. S’han abandonat principis com el debat ideològic, la recerca del consens i el respecte de la pluralitat i els drets de les minories. Una dinàmica que per molt que puga tenir legitimacions estatutàries, venim dient que seria destructiva a mig termini.
S’ha despreciat a elements valuosos i que han donat tota la seua energia i capacitat a l’organització, s’ha promocionat a persones atenent a la seua adscripció i no a la seua vàlua o a la seua actitud de col·laboració amb un projecte conjunt.
Tot i això, Projecte Obert no comparteix ni dóna suport als darrers esdeveniments succeïts al Grup Parlamentari del COMPROMÍS PEL PAÍS VALENCIÀ i rebutgem totalment la idea de trencament del mateix i de la nostra organització.
Apostem decididament per la urgent recerca de solucions polítiques que, sense accions disciplinàries ni desqualificacions, superen l’actual marc de crispació i greu perill de desintegració.
Tots som conscients que aquesta situació necessita ser superada.
En el segle XXI, EU té tota la vigència com a organització política. El nou esclavisme que apareix a les nostres ciutats i pobles en forma d’immigració, de pèrdua de drets socials, abandonament del sector públic i tantes altres coses que ens imposa un sector molt concret de la nostra societat , no pot rebre com a resposta la lluita per mantindre l’estatus d’aquelles persones que no han sigut capaces d’il·lusionar a la gent
Considerem que hem d’establir, que hem de crear nucs en forma de xarxa que enfortisquen el nostre projecte. I això només és possible començar a fer-ho si des de fora veuen que ho fem dins de la nostra organització.
Perquè si d’una cosa estem segurs és que Esquerra Unida no té entitat sense la pluralitat. Que EU no té sentit sense Esquerra i País com no el tindria sense el PCPV, Espai Alternatiu o nosaltres mateixos. En Esquerra Unida a més de caber-hi tots, totes i tots som imprescindibles. Perquè tots som dèbils aïlladament, tots ens necessitem.
Per a superar un conflicte cal un consens. Consens vol dir acord. “Acord produït pel consentiment entre tots els membres d’un grup o entre diversos grups”.
Nosaltres partim de la idea de que, dins d’EU, la major part de la militància rebutja la idea de l’existència d’enemics interns i s’esforça per bastir un projecte compartit, que és un requisit per aconseguir redreçar un projecte social il·lusionant.
Cal aconseguir ajuntar totes les energies i aprofitar l’experiència dels col·lectius que funcionen amb diversitat d’opinions. Cal valorar la capacitat d’anàlisi i acord de les persones que són capaces de portar avant un treball cooperatiu. Cal detectar els mecanismes i metodologies que permeten organitzar forces diferents en un mateix sentit que a tots ens identifique i que a tots ens represente.
Des de Projecte Obert no anem a renunciar a fer proposta política, dins i fora de la nostra casa. I la vehicularem a través dels òrgans d’EUPV. Ho haguérem fet des de fa més de 8 mesos si se’ns haguera permés.
Ara, cal establir un nou marc de relacions internes que ens incloga, retornar a la voluntat del consens i de la pluralitat. No defugirem el compromís d’oferir una organització plural. Perquè la pluralitat és el tret constitutiu de la nostra organització i volem que continue sent una de les seus trets d’identitat més visibles. La pluralitat i la diversitat són l’essència de l’organització. Si no hi ha pluralitat EUPV no és.
D’igual forma que demanem un canvi d’actituds, volem idees noves i noves metodologies de treball, volem que aprenguem a potenciar la cooperació. Hem de fer entre tots un esforç en buscar els mínims denominadors comuns i per això és necessari una direcció que solde, que coordine, que unisca i canalitze profitosament les diferències, en compte d’aprofundir en elles.
En Projecte Obert partim d’una voluntat d’ajuntar coincidències. Pensem que són les coincidències les que ens enforteixen, i les diferents perspectives les que ens faran créixer.
Projecte Obert lluitarà per eixa Esquerra Unida bolcada cap al canvi social, capaç de planificar una actuació política compartida adreçada al reforçament de la nostra incidència en la societat. Però cal mirar al futur sense recloure la política en el claustre intern de l’organització, perquè aquesta actitud només fa que donar raons als qui volen viure la política com un entreteniment.
Creguem en el COMPROMÍS com aposta estratègica per guanyar espais a la societat i també a les institucions. Com a element capaç de trencar amb el bipartidisme.
La situació actual de l’esquerra ens hauria de donar la possibilitat de guanyar espais al seu interior. I això no ho podem fer esmicolant l’esquerra. Tenim la possibilitat de nuclear l’esquerra i fins i tot d’assumir posicionaments que altres no son capaces de defendre hui per hui. La democràcia participativa també representa sumar. Una democràcia participativa com la que nosaltres volem no solament ha d’assumir el que diuen els òrgans sinó que ens obliga a obrir-nos a la militància i a altres àmbits socials.
Companys i companyes, no podem defraudar a la societat continuant mostrant-los una esquerra on hi haja guanyadors i perdedors. En eixa Esquerra perdríem tots. EU no pot viure històricament enfrontada. Mentre el PP porta ja dotze anys a la Generalitat i governa en les diputacions i en molts ajuntaments, EU viu immersa en un històric enfrontament del que cal eixir ja.
Eixe ha de ser el nostre objectiu.
I per acabar, crec personalment, que el millor favor que se li pot fer, no solament a la nostra organització sinó a la societat valenciana en general, és deixar pas a persones noves. A aquelles persones que hem estat capaces de sumar, de sumar vots als nostres pobles i no de restar-ne. Qui ha perdut d’una manera tan contundent ha de tindre la dignitat de deixar el camí obert als qui venim darrere.

No hay comentarios: