jueves, 26 de julio de 2007

La democràcia i la partitocracia.

Sense partits polítics és inimaginable la democràcia i sense formes de representació també.

Pero el funcionament dels partits polítics i de les formes de representació no és el mateix, ni ho ha de ser, per tal de garantir l’autonomia de les institucions respecte als nuclis de poder dels partits i els seus interessos endogàmics. Tampoc els grups de representants tenen la mateixa capacitat de relació social que les formacions polítiques i la seua complementarietat és necesaria.

Ve aquesta reflexió al fil dels esdeveniments que es viuen aquestos dies en el grup del Compromís de les Corts Valencianes en el que els interessos d’una part d’EU (PC i aliats) es confronta a una majoria formada per l’altra part d’EU i els representants del BLOC.

Si tal com s’ha explicat als mitjans de comunicació la proposta de substitució de la sindica Glòria Marcos per una altra diputada d’EU és consequència de la negativa de l’actual portaveu a que les propostes i l’organització del grup siguen debatudes en el grup, la substitució no sols està justificada sino que és una mostra de responsabilitat institucional i de respecte a l’electorat sempre que no es pretenga modificar el programa o les aliances del Compromís.

No es de rebut en les democràcies consolidades que es pretenga treballar dins d’un col.lectiu polític representatiu que ha de donar compte de les seues actuacions a la població en general i al seu electorat en particular, format per persones que es posen a les candidatures per la seua representació, per la seua qualificació, per la seua popularitat,…., i després es vullga que siguen “ninots” en mans de qui no ha pogut presentar-se o no ha segut triat per l’electorat.

En el cas del Compromís s’afegeix la seua condició de coalició i de representació plural de formacions com EU en les que conviuen diverses orientacions (comunistes, valencianistes d’esquerra, …) plenament visibles per l’electorat.

El “dictat” és d’altra época i crec que poc compartit pels sectors socials que han donat el seu suport a aquesta coalició.

Anna Pallarés
Treballadora Social a Alacant

No hay comentarios: